İZMİR (İGFA) – Kuruyemişlerin Kardiyovasküler riski azaltabileceğine dair deliller güçleniyor.
Araştırma, kuruyemiş tüketiminin, farklı sıhhat durumlarına sahip yetişkinlerde kan lipidleri üzerinde olumlu tesirler yaratabileceğini âlâ bir biçimde ortaya koydu.
Badem, Brezilya fıstığı, kaju, fındık, makademya, pekan cevizi, çam fıstığı, antep fıstığı, ceviz ve yer fıstığı üzere çeşitli kuruyemişlerin kan lipid sonuçları üzerindeki tesirini kıymetlendiren 113 çalışma tahlil edildi.
Ortalama günlük doz, günde 45,5 gram kuruyemiş olarak belirlendi ve bu doz kuruyemiş tüketmeyen bir küme ile karşılaştırıldı. Bulgular, genel olarak kuruyemiş tüketiminin toplam kolesterol ve LDL (kötü) kolesterolde, trigliseritler ve apolipoprotein B’de ise orta seviyede düşüşler sağladığını gösterdi.
Araştırmacılar kuruyemiş tüketiminin yetişkinlerde kan lipidlerini olumlu tarafta etkileyerek kardiyovasküler riskin azaltılmasına katkı sağladığını açıkladı.
İspanya’daki Rovira i Virgili Üniversitesi’nden Prof. Jordi Salas-Salvadó, “Son çalışmalar, kuruyemişlerin kardiyovasküler sıhhat üzerindeki yararlarına dair güçlü deliller olduğunu ortaya koydu.” halinde yorum yaptı.
Toronto Metropolitan Üniversitesi’nden Dr. Stephanie Nishi, “Bu bulgu, kuruyemişlerin sıhhat açısından güçlü bir besin kaynağı olduğunu vurguluyor. Kuruyemişler, vitaminler, mineraller, lif ve sağlıklı yağların güçlü bir kombinasyonunu sunarak sağlıklı bir diyetin kesimi olarak taşınabilir, doyurucu ve pratik bir atıştırmalık ya da orta öğün oluşturuyor.” dedi.